De Hotelclassificatie in Nederland

Classificatie
Iedere logiesverstrekker die in aanmerking wil komen voor een sterrenclassificatie kan deze aanvragen bij Hotelsterren.nl, de uitvoerder van voorheen de Nederlandse en nu van de Europese Hotelclassificatie. Na bezoek van onze adviseur ontvangt de hotelier (bij positief resultaat) het sterrenschild. Het schild wordt geplaatst bij de ingang van het hotel. Elke 4 jaar wordt met een bezoek ter plaatse de classificatie gecontroleerd. In geval van klachten van gasten of negatieve reviews kan tussentijds bezocht worden.

Uitvoering
2016 was het overgangsjaar van de Nederlandse naar de Europese Hotelclassificatie:

De Nederlandse Hotel Classificatie (NHC) is destijds ontwikkeld door de sector Hotels van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), in samenwerking met het voormalige bedrijfschap horeca en catering. De NHC werd tot eind 2016 ondersteund door KHN en Hotelsterren. Daarna geldt dus de Europese Hotelclassificatie

De Europese Hotelclassificatie is vanaf 1 januari 2016 ingevoerd in Nederland. KHN, Domein Overnachten, heeft als lid van de internationale HOTREC organisatie bijgedragen aan de vaststelling ervan. De Europese Hotel Classificatie wordt uitgevoerd door Hotelsterren. De Europese Hotelclassificatie blijft na 2016 voortbestaan en volgt de Nederlandse Hotel Classificatie op. De Europese Hotelclassificatie wordt elke 4 jaar geactualiseerd. Lees ook meer op de site van KHN hierover

Wat zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Europese Hotelclassificatie?
Deze worden toegelicht in dit artikel in Meeting Magazine van november 2015. De Europese Hotel Classificatie geeft meer ruimte aan de ondernemer om zich te profileren: Elke sterren niveau kent een Superior klasse voor die hotels die extra's bieden (bijvoorbeeld 3 sterren Superior). Verder is er meer keuzevrijheid om de vereiste punten te behalen, op voorwaarde dat aan echte basiseisen voldaan wordt. Tenslotte zijn de normen aangepast naar de moderne stand van de techniek.

 

Voorwaarden voor deelname

 

Europese normen (sinds 1-1-2016)

 

Toegang tot Klasse

Klasse is de webapplicatie waarin u uw deelname kunt beheren. Klasse helpt u met het invullen van de 270 Europese normen. U bereidt in Klasse het bezoek van de adviseur voor.

Klik hier voor toegang tot Klasse, uw classificatie-hulpmiddel op het web!