Hotelsterren, waar staan ze precies voor?

Heb jij je altijd al afgevraagd waar de hotelsterren precies voor staan? Wanneer krijgt een hotel drie sterren, en wanneer mag een resort er vijf-sterrenschild op de gevel hangen? Wij leggen het je graag eens haarfijn uit!

Hotelsterren zijn een manier om hotels in verschillende klassen in te delen. In principe gaat deze indeling van 1 tot 5 sterren waarbij 5 het hoogst haalbare is. De sterren worden in de meeste Europese landen bepaald door een onafhankelijk organisatie. In Nederland is dit Hotelsterren, een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland. Zij toetst Nederlandse hotels bij aanmelding en vervolgens wordt dit elke 4 jaar herhaald. Alle hotels die in Nederland worden geclassificeerd door onze adviseurs ontvangen daarna een nieuw sterrenschild.

Voor de verschillende categorieën gelden verplichte basisnormen waaraan elk hotel moet voldoen. Met andere woorden; hoe hoger het aantal sterren des te meer algemene service en faciliteiten het hotel haar klanten minimaal moet bieden. Ditzelfde geldt voor de faciliteiten in de kamers van het hotel. Zo moet een hotel met vier sterren onder andere beschikken of een was- en strijkservice en een zorgen dat je als gast kan kiezen tussen verschillende hoofdkussens.

Superior

Sinds de Europese hotel classificatie wordt gehanteerd kunnen hotels zich ook onderscheiden met de toevoeging ‘Superior’. Binnen een sterrencategorie zijn nog vaak grote verschillen. Een hotel met bijvoorbeeld 3 sterren Superior scoort het aantal punten wat nodig is om een 4 sterren hotel te worden. Zo bied het hotel extra services en beschikt over meer faciliteiten. De reden dat een hotel kiest voor ‘superior’ en niet voor 4 sterren is omdat het hotel zich richt op een ander segment in de markt.

Is 5 sterren het maximale?

De Burj al Arab is een luxueus hotel in Dubai dat zichzelf promoot als enige 7-sterren hotel ter wereld. Het gebouw is 321 meter hoog en bevindt zich in zee op een kunstmatig eiland welke bereikbaar is via een brug vanaf het vasteland. Het hotel is 280 meter verwijderd van het strand in de Perzische golf en is zeker één van de meest bijzondere hotels ter wereld qua luxe. Volgens classificatie criteria gaan de sterren echter maar tot 5 sterren, maar 5 sterren verdient het hotel in ieder geval.

Infographic

Om in 1 oogopslag te zien wat nu de basisnormen zijn per ster categorie hebben we dit in een handig overzicht verwerkt. Het werkt als volgt: het geeft de belangrijkste verplichte normen aan waar een hotel aan moet voldoen per ster categorie. De linker kolom toont de faciliteiten die aanwezig moeten zijn in de kamers. De rechter kolom laat de algemene service zien die het hotel haar gasten moet bieden. Er zijn dus eisen verplichte normen voor een hotel maar er zijn ook keuze normen. Met de keuze normen kan het hotel zich dus onderscheiden van andere hotels in dezelfde sterren categorie. Bekijk snel dit handige overzicht!

Let dus goed op voordat je een hotel boekt of zij Europees geclassificeerd zijn. Dit kan uiteraard ook online via onze website, klik hier voor het actuele overzicht.